Voeding

Stro

Stro is geen voeding voor konijnen. Het is alleen bedoeld voor bodembedekking in het konijnenhok. Het heeft totaal geen voedingswaarde. Sommige konijnen knagen er wel wat aan. Dit is niet erg, maar hij heeft er ook niet veel aan.

Hooi en gras

Het voornaamste dat wilde konijnen eten is gras. Ook bij onze huiskonijnen moet dit het belangrijkste deel van de voeding vormen. Het grootste deel van de dagelijkse voeding van een konijn moet uit gras of gedroogd gras(hooi) bestaan. Een konijn moet altijd het ter beschikking hebben. Nog beter is om een konijn een aantal uren per dag te laten grazen op een grasveldje. Pas gemaaid gras mag niet worden gegeven, omdat een hoop gasvorming kan geven in de darmen. Je kunt beter wat langer (ouder) gras plukken. Het geven van onbeperkte hoeveelheid hooi is belangrijk om meerdere redenen:

 • Hooi bevat veel vezels. Deze zijn zeer belangrijk voor een goede functie van de darmen. Konijnen zijn erg gevoelig voor darmen die traag of helemaal stoppen te functioneren. Door hooi te geven help je deze problemen in de toekomst voorkomen
 • Konijnentanden groeien het hele leven door. Door veel op hooi te knabbelen slijten de tanden goed en helpt dit problemen te voorkomen.
 • Hooi bevat relatief weinig energie. Konijnen worden door veel hooi te eten niet dik(in tegenstelling tot konijnenvoer). Dikke konijnen kunnen allerlei andere problemen krijgen: kunnen zich niet goed meer wassen met kans op huidparasieten, dode plukken haar, maden, enz. Ook kunnen ze de belangrijke zachte ontlasting (caecotrofen) niet meer opeten en kunnen ze last van de (vooral achter-)poten krijgen.
 • Hooi bevat vitaminen en mineralen in een goede verhouding.

Konijnenvoer

Ondanks dat het voer uit bv. de dierenwinkels “konijnenvoer” wordt genoemd is het ZEKER niet het belangrijkste wat een konijn moet hebben (een konijn in de natuur eet tenslotte ook geen konijnenvoer). Deze voeders zijn veel te energierijk voor konijnen. Ze hoeven er maar een beetje van te eten en ze zitten vol. Zo hebben ze geen trek meer in het belangrijke hooi. Gevolg is dat ze last kunnen krijgen van de tanden en darmen. Bovendien worden ze er te dik van waardoor weer nieuwe problemen ontstaan. Ze kunnen hun vacht niet meer goed onderhouden omdat ze er niet meer bij kunnen komen. De gevolgen hiervan zijn klitten in de vacht, samengeplakte ontlasting (caecotrofen), huidparasieten, … Om problemen met konijnenvoer te voorkomen mag er maar een kleine portie per dag worden gegeven. Niet een hele bak vol voor een aantal dagen maar slecht maximaal 20 gram per kilogram konijn per dag. Dus een konijn van bv. 2,5 kg, mag maximaal 50 gram per dag hebben.

Het beste konijnenvoer dat gegeven kan worden zijn de losse pellets (biks). Dit zijn samengeperste brokjes waar alle voedingsstoffen inzitten. Het lijkt misschien een beetje saai, maar het is verreweg het beste voer. Gemengde voeders kunnen het best vermeden worden. Konijnen kiezen hieruit alleen de lekkerste brokjes en de rest laten ze liggen. Ze krijgen hierdoor een zeer eenzijdige voeding waardoor ze allerlei problemen kunnen ontwikkelen. Een konijn dat bv. het liefst de maïs en de erwten uit het gemengde voer eten krijgen snel een calciumtekort. Dit resulteert in slechte kwaliteit botten van vooral de boven- en onderkaak. Resultaat: scheve tanden en kiezen met alle gevolgen van dien.

Groente en fruit

Groente en fruit wordt het best elke dag gegeven. Er moeten echter soorten worden gegeven waar niet al te veel vocht in zit. Sla, tomaat en fruit moeten daarom niet te veel gegeven worden. Er wordt vaak gesuggereerd dat konijnen diarree krijgen van groente en fruit. Als een konijn het niet gewend is kan dit inderdaad gebeuren. Het is dan ook belangrijk dat je een konijn laat wennen aan een steeds groter hoeveelheid. Als het beestje diarree krijgt moet je de hoeveelheid verlagen en daarna langzaam opvoeren. Laat het groenvoer zeker niet weg, want het is een belangrijke bron van vitaminen en mineralen.

Water

Normale konijnen drinken ongeveer 50 tot 100 ml per kilo konijn. Deze hoeveelheid is sterk afhankelijk van de voeding dat ze krijgen. Sommige konijnen die alleen veel vers vochtig voer krijgen, drinken soms zelfs niet. Zorg altijd voor vers drinkwater.

Praktische tips

 • Hooi of gras moet altijd ter beschikking zijn.
 • Laat konijnen wennen aan een nieuw soort voer. Voer de hoeveelheid langzaam op.
 • Geef elke dag groente of fruit. Fruit en vochtige groente beperkt geven.
 • Als een konijn alleen de lekkerste stukjes uit konijnenvoer eten, moet er naar pellets omgeschakeld worden.
 • Laat de konijnen regelmatig rondlopen op een grasveldje voor beweging, zonlicht en gezond gras.
 • Geef beperkte hoeveelheid konijnenvoer per dag. Als het op één dag niet opkomt, moet er minder worden gegeven.
 • Niet meer dan 20 g/kg konijnenvoer (= 2% van lichaamsgewicht).

 

Bron: Francis Hartcourt-Brown, Textbook of Rabbit Medicine