Met uw dier naar het buitenland

Als u met uw hond of kat op vakantie wilt gaan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Sommige punten zijn verplicht, anderen zijn verstandig om aan te denken (buitenlandziekten). Meestal verschilt het per land. Onderaan staat een korte samenvatting van alle punten waar u aan moet denken.

Wat is er allemaal verplicht (hond, kat en fret)?

Paspoort


De Nederlandse versie van het Europese paspoort.

Chip of Tatoeage

Een van de 2 manieren van identificatie is verplicht, zodat bewezen kan worden de het huisdier bij het paspoort hoort. In geval van de tatoeage moet deze goed leesbaar zijn.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is een ziekte die nog veel in het buitenland voorkomt. Het is vooral een ziekte van wilde dieren zoals vossen en vleermuizen. Het rabiësvirus kan echter alle zoogdieren (dus ook mensen) besmetten. In bijna alle gevallen heeft de ziekte een dodelijke afloop. Alle landen stellen daarom de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Dit geldt voor honden, katten en fretten. Voor de meeste landen moet de vaccinatie minstens 21 dagen van te voren gegeven worden en werkt het 3 jaar lang (afhankelijk van de bestemming en het type vaccin). De ziekte wordt overgedragen via een beet van een dier met rabiës. Hierbij komen er rabiësvirussen in de wond terecht. Deze verplaatsen zich langzaam naar de hersenen en de speekselklieren. Het kan maanden duren voor ze aankomen. Dan beginnen de symptomen pas. Deze bestaan voornamelijk uit gedragsveranderingen en zenuwsymptomen. Uiteindelijk volgt verlamming, coma en de dood.

Gezondheidsverklaring

Vroeger moest er altijd een gezondheidsverklaring worden afgegeven voor dieren die naar het buitenland gingen. Tegenwoordig is het voor de EU-landen niet meer nodig. Buiten de EU is het meestal nog wel verplicht.

Andere regeltjes

Voor een aantal landen gelden er nog bijkomende eisen. Vooral het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en landen buiten de EU hebben bijkomende eisen. Soms moeten de dieren door een dierenarts worden ontwormd (Echinococcusbehandeling) of tegen teken worden behandeld. In andere gevallen moet het paspoort met gezondheidsverklaring worden gelegaliseerd bij de VWA (in o.a. Amsterdam). In een heel enkel geval (bijv. Australië) moeten de dieren een tijd in quarantaine worden geplaatst. In weer andere gevallen zijn sommige rassen verboden om in te voeren (bv. Pitbull, Dogo Argentino, Tosa Inu, …) of gelden er apparte regels (bv. altijd een muilkorf om). Voor jonge dieren (jonger dan 3 maanden) gelden soms weer aparte regels of mogen helemaal nog niet ingevoerd worden. Kijk voor de exacte regels per land op: LICG.

Buitenlandziekten

Teken en door teken overgedragen ziekten

Net als in Nederland, komen er ook in het buitenland teken voor. Teken zijn bloedzuigende spinachtige beestjes die zich vastzuigen aan een gastheer (hond, kat, mens, …). Op zich kan het niet veel kwaad als dit gebeurd, tenzij het er natuurlijk heel erg veel zijn, waardoor er wel heel veel bloed wordt gezogen.
Een van de vele soorten teken. Deze is helemaal volgezogen.

Vervelender is het echter wanneer de teek een bacterie of parasiet bij zich draagt. Deze kunnen wél voor grote problemen zorgen. Deze problemen komen regelmatig in het buitenland voor (vooral het zuiden). Het zijn allemaal microscopisch kleine parasieten die via het tekenspeeksel in het bloed van de hond of kat terecht komt. Er zijn verschillende van dergelijke parasieten, die door verschillende tekensoorten worden overgedragen.

 • Borrelia. Dit is de bekendste bacterie aangezien deze de voor veel mensen bekende ziekte van Lyme veroorzaakt. Weinig honden worden ziek van de bacterie. Als dat wél het geval is kunnen verschillende symptomen worden gezien: kreupelheid in verschillende poten, koorts, opgezette lymfeknopen en verminderde eetlust. De problemen kunnen soms spontaan verdwijnen en later weer beginnen. Katten worden heel zelden aangetast. De diagnose kan worden gesteld d.m.v. een bloedonderzoek. Behandeling gebeurt met een paar weken antibioticum.
 • Babesia. Deze parasiet verlaat de teek en gaat in de rode bloedcellen van de hond zitten. In heel snel verlopende gevallen krijgt de hond erge bloedarmoede doordat de rode bloedcellen worden afgebroken. In de meer chronische gevallen zijn het vaak vage symptomen zoals een slechte eetlust en vermageren. Katten kunnen niet besmet worden. Babesia komt tegenwoordig (nog heel beperkt) in Nederland voor. De diagnose gebeurt d.m.v. een bloedonderzoek. Behandeling moet gebeuren met een speciaal antiparasitair middel gedurende een aantal weken.
 • Ehrlichia. Deze parasiet dringt de witte bloedcellen in en kunnen vrij veel verschillende symptomen geven. Gewichtsverlies, bloedingen, pijnlijke gewrichten, opgezette lymfeknopen, … De ziekte kan heel snel optreden en kort aanhouden (2-4 weken), maar kan ook meer chronische problemen geven die maanden tot jaren aanhouden. In sommige gevallen kan de parasiet jarenlang zonder problemen in het lichaam aanwezig blijven en plotseling na jaren problemen veroorzaken. Ook hier is een diagnose d.m.v. een bloedonderzoek nodig en een behandeling met antibiotica van een paar weken. De ziekte kan ook bij katten voorkomen, maar is erg zeldzaam.
 • Andere. Er zijn nog andere parasieten die gelukkig vrij zeldzaam zijn in Europa: heamobartonella, hepatozoonosis, cytauxzoonosis, …

Teken kunnen voorkomen worden door tekenbanden (bijv. scalibor), tekendruppels (tickfence) of een gecombineerd vlooien-/tekenmiddel. Er is tegenwoordig ook een teken-/vlooienband voor katten (Seresto). Tegen de ziekten zelf bestaan geen vaccinaties om het voorkomen. Doe de test om te kijken wel middel het meest geschikt is voor uw hond of kat.

Leishmania

Leishmania is een parasiet die door hele kleine bloedzuigende mugjes overgedragen worden, de zg. zandvliegen. Wanneer de vrouwelijke mug bloed gaat zuigen bij de hond, komen de leishmaniaparasieten het lichaam in. De parasieten kruipen snel in de witte bloedcellen en gaan zo het hele lichaam door en komen zo in alle organen terecht. De huid wordt in de meeste gevallen aangetast: zweren, korten, schilvers, … Verder kan de hond opgezette lymfeknopen hebben, oogproblemen, koorts, vermagering en uiteindelijk aantasting van de lever en milt.
Vergroting van de Leishmania-parasieten in het bloed.

De symptomen starten 3 maanden tot vele jaren na de infectie, dus meestal een lange tijd na de vakantie.   De parasiet of de antistoffen tegen de parasiet kunnen worden aangetoond in het bloed. Als de diagnose is gesteld heeft het een hele lange behandeling nodig (vaak maanden) en dan nog zijn niet alle parasieten weg te krijgen. Af en toe kan de ziekte dus weer opflakkeren. De preventie is daarom erg belangrijk. Dit kan alleen door de zandvliegjes te doden met een tekenband. Katten zijn zeer ongevoelig voor de ziekte. Dit komt goed uit aangezien er bij de kat geen manieren bestaan om de ziekte te voorkomen (behalve thuisblijven).

Hartworm(dirofilaria immitis)


V olwassen hartwormen in een bloedstolsel

Ook de hartworm komt (tot nog toe) alleen in het zuiden voor. Zowel honden als katten kunnen worden besmet. De wormen hebben echter de neiging om meer naar het noorden te trekken. De eerste infecties worden al halverwege Frankrijk gezien. Het zijn wormen die door bloedzuigende muggen worden overgedragen. De larven die via het muggenspeeksel in het bloed terecht komen zullen naar de grote longslagaders trekken en daar uitgroeien tot volwassen wormen van 15-30 cm. In erge gevallen zitten ze ook nog in het hart. Uiteindelijk leidt dit tot bloedvatbeschadigingen, longontstekingen en hartproblemen. De hond of kat gaat hoesten (soms met bloed), krijgt het benauwd, dikke buik met vocht, … De eerste symptomen van de ziekte kunnen vaak starten nadat het dier alweer een half jaar tot een jaar terug is in Nederland. De behandeling van hartworm is erg moeilijk en gevaarlijk. Als er een middel wordt gegeven die de volwassen wormen in de bloedvaten doodt, dan kunnen er ernstige verstoppingen van de bloedvaten optreden. Zo kan er acuut sterfte van de hond of kat optreden. Het is dus erg belangrijk om erge infecties te voorkomen. De jonge larven die in het bloed komen kunnen zonder problemen gedood worden. Als u korter dan 4 weken op vakantie gaat, is het voldoende om na de vakantie te ontwormen met een middel dat ook hartwormen doodt (dit is bij de meeste ontwormingen NIET het geval), gevolgd door een behandeling een maand later. Gaat u langer dan 4 weken op vakantie dan moet er op vakantie élke 4 weken worden behandeld én bij thuiskomst nog een keer. Ook zijn er een paar ontvlooiingsmiddelen op de markt (stronghold, advocate) die ook tegen hartworm werken.

 

Samenvatting

U moet dus met de volgende punten rekening houden als u op vakantie gaat:

 • Paspoort
 • Chip
 • Rabiës-vaccinatie
 • Eventuele bijkomende regels, zie LICG
 • Tekenpreventie
 • Hartwormpreventie
 • Leishmania preventie

Hieronder een overzichtje van een aantal verschillende producten en hun werking:

hartworm
teken
leishmania
vlooien *
spoelworm *
lintworm *
Milbemax
+
-
-
-
+
+
Stronghold
+
-
-
+
-
-
Scalibor
-
+
+
-
-
-
Milbemax + Scalibor
+
+
+
-
+
+
Stronghold + Scalibor
+
+
+
+
+
-

* Minder belangrijk voor het buitenland

De beste buitenlandcombinaties voor honden zijn dus de Scalibor samen met de milbemax óf met de stronghold. Voor katten wordt stronghold icm milbemax geadviseerd. Klik hier om te testen welke middelen het meest geschikt zijn in uw situatie.

Net als mensen hebben honden, katten en fretten een paspoort nodig. Dit moet een officieel Europees paspoort zijn.